![](/media/lib/66/keczup-c52ba385d162efdc24c38166514ff7c3.jpg)
Dolegliwości po inulinie
12 lipca 2010, 13:34Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.
![](/media/lib/347/n-fas-88496e4542185889f9384da7dbf38fac.jpg)
Dla kobiet w ciąży nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu
29 kwietnia 2019, 05:25Międzynarodowa grupa badawcza wykonała jeden z pierwszych głównych kroków w kierunku określenia zmian biologicznych, które stoją u podstaw płodowego zespołu alkoholowego (FAS). Uczeni, których praca ukazała się w piśmie Chaos, wydawanym przez Amerykański Instytut Fizyki, wykorzystali teorię chaosu do zbadania długoterminowych następstw spożywania alkoholu przez ciężarną kobietę.
![](/media/lib/32/mieso-e35546d6cdd5a1f909062f40835a5e4b.jpg)
Dietetyczne związki ADHD
30 lipca 2010, 08:54Australijscy naukowcy z Telethon Institute for Child Health Research w Perth wykryli związek między typową dla Zachodu niezdrową dietą a zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) u nastolatków.
![](/media/lib/351/n-pozarlasu-d6baea1c066b7f90d0f34a1cc6386796.jpg)
To człowiek, a nie klimat, ukształtował lasy na wschodzie USA
22 maja 2019, 11:20Celowa działalność rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej miała większy wpływ na lasy na wschodnim wybrzeżu niż klimat, wynika z badań przeprowadzonych przez profesora Marca Abramsa z Pennsylvannia State University.
![](/media/lib/49/zielona-herbata-filizanka-21dc32963fcd4bb2d07b88a983b4cc1c.jpg)
Napój herbacie nierówny
23 sierpnia 2010, 12:32Pomiary zawartości przeciwutleniających polifenoli w butelkowanych napojach herbacianych wykazały, że jest ich tam mniej niż w przyrządzanej w domu filiżance zielonej bądź czarnej herbaty. W niektórych produktach stężenie pozostaje tak niskie, że by doścignąć przygotowywany własnoręcznie napar, należałoby wypić aż 20 przyniesionych ze sklepu opakowań.
![](/media/lib/354/n-kongo-96d14d3a6747f35b81a5f7ba6868cc80.jpg)
Wylesianie tropików nierozpoznanym źródłem dwutlenku węgla
25 czerwca 2019, 09:30Liczące sobie tysiąclecia tropikalne gleby, które zostały odsłonięte w wyniku wycinki lasu i przeznaczenia terenów na działalność rolniczą mogą być nierozpoznanym dotychczas źródłem dwutlenku węgla. Naukowcy z Florida State University (FSU) prowadzili badania w 19 miejscach we wschodnich regionach Demokratycznej Republiki Kongo i odkryli, że takie pozbawione lasu obszary emitują CO2, który jest znacznie starszy i łatwiej biodegradowalny niż gaz emitowany z gęsto zalesionych obszarów.
![](/media/lib/25/1205690484_092303-94fa3604c10a4d431a7e6a84b038af90.jpeg)
Bardziej inteligentni dzięki modyfikacji genetycznej?
18 września 2010, 10:48Naukowcy z Emory University odkryli gen, który zmniejsza inteligencję u myszy. Jego zablokowanie sprawia, że gryzonie szybciej się uczą i lepiej zapamiętują. Gen RGS14 występuje także u człowieka. Czy to możliwe, że tak prosto można podnieść sprawność mózgu?
![](/media/lib/177/n-himalaje-widok---582f671c613a662c63550725eb5886ff.jpg)
Topniejące lodowce uwalniają zanieszyczenia sprzed dekad
1 sierpnia 2019, 09:30Topniejące lodowce Himalajów uwalniają zanieczyszczenia, które gromadziły się w nich przed dziesiątki lat. Związki chemiczne z pestycydów, zamknięte w lodach od lat 40. ubiegłego wieku, zostają teraz uwolnione i spływają do jezior w Himalajach. Potencjalnie mogą one niekorzystnie wpłynąć na ekosystem jezior i akumulować się w organizmach ryb do takiego poziomu, że ich spożywanie może stać się toksyczne dla ludzi.
![Rysunkowy węgiel drzewny](/media/lib/70/wegiel-drzewny-5760ff795fd3a1d9c8133d313dccf781.jpg)
Spalanie schłodzi klimat
8 października 2010, 21:21Spalanie jest jednoznaczne z wyzwalaniem ciepła, oraz emisją dwutlenku węgla; tak przynajmniej się wydaje. A gdyby znaleźć materiał opałowy, który zamiast emitować - będzie pochłaniać CO2 z atmosfery? Brzmi absurdalnie, ale jest możliwe. Tym cudem ma być... węgiel drzewny.
![](/media/lib/109/n-zator-e0e5a3f11e6ab55a2c36173dbad48838.jpg)
Bakterie z blaszek miażdżycowych są prozapalne
2 września 2019, 11:35Bakterie z blaszek miażdżycowych są prozapalne. Wg naukowców, może to prowokować reakcję zapalną oraz destabilizację i pękanie blaszek, a to z kolei groziłoby zawałem. Do badań zebrano grupę 30 pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym i 10 chorych ze stabilną chorobą wieńcową. Z próbek kału wyizolowano bakterie mikroflory jelitowej. Bakterie blaszek miażdżycowych wyekstrahowano z cewnika balonowego.